iPOPUP

”Skissprocesser i keramikens värld”, blandade material

Skissprocessen i keramikens värld – En inblick i konsthantverkarens arbetsmetod

För keramikern är skissen ett verktyg för att utforska, utveckla och ge form åt idéer. Skissandet kan ske på papper och direkt i lera, där materialet i sig kan bli en aktiv del av processen. Det handlar om att testa materialets möjligheter och begränsningar samtidigt som tankar och känslor får ett konkret uttryck. Arbetet börjar ofta med en idé eller inspiration – hämtad från naturen, en plats, ett minne eller en visuell upplevelse. Experimenterandet är centralt, där olika former, texturer och tekniker prövas. Skissandet används växelvis för att undersöka samspelet mellan tanke, material och uttryck. Skisserna, oavsett om de är grova eller detaljerade, fungerar som en vägledning mot en balans mellan form och estetik.

Vernissage:
Lördag 11 Januari kl 12-16

Utställningsperiod:
11 Januari – 1 Februari 2025

”Ett litet rött paket”

Medlemsutställning

Med ”Ett litet rött paket” låter vi julens röda färger flöda. Röda glasyrer, rött papper och kanske några röda trådar.

Välkomna och låt er inspireras!
Curator: Annette Quiding-Ekenberg


 

Vernissage:
Lördag 23 November kl 12-16

Utställningsperiod:
23 November – 23 December 2024

Thou art a gentleman

Smycken för män, samlingsutställning
Trenden är entydig: På Paris catwalks går smyckade manliga modeller. Världens största varumärke för lyxvaror Louis Vuitton storsatsar på kollektioner med smycken för män och tidningar som Vogue Business och Financial Times skriver om en kraftigt expanderande marknad. När ikonen Harry Styles går före i både kjol och pärlor verkar det onekligen som att det nu äntligen skapats lite mer frihet och lekfullhet som kan få gälla också för den mer vanlige mannen.
 
Med start den 19 oktober visas på galleri Lerverk i Göteborg en smyckeutställning där män lyfts fram och hyllas som bärare. Smyckekonstnärerna knutna till galleriet har tillsammans med tre inbjudna manliga smyckekonstnärer skapat verk med mannen som inspirationskälla och tänkt bärare. Smyckekonsten är en konstform som känsligt och intimt avspeglar sin samtid. När nu fokus riktas explicit på män säger utställningen därför något om var vi står idag. Hur fri är mannen att smycka sig och med smycken accentuera sin personlighet och smak? Utställningen öppnar upp för funderingar kring frågor om genus och frihet. Den är också ett unikt tillfälle att komma och prova manssmycken och få diskutera dessa med konstnärerna som skapat dem.
 
Lena Birgitsdotter
Helle Rasmussen Theliander
Tobias Andersson
Lena Lindahl
Mike Årsjö
Chiara Pignotti
Sofia Bankeström
Staffan Jonsson
Anna Flogård
Catarina Hjälmén
Eva Sasioglu
Mikael Sellersjö

 

 

 

Vernissage
Lördag 19 Oktober kl 12-16

Utställningsperiod
19 Oktober – 16 November 2024

Annika Wallström

Flora, keramik - lådor

Naturens former är en ständig inspiration och följeslagare i mitt konstnärliga arbete. När jag leker med leran växer formerna fram både ur minnet och fantasin.

Här har jag jobbat i porslinslera som har färgats in med olika färgpigment. Jag har snickrat lådor i trä likt små herbarier och fäst mina fantasiväxter där. Till mina herbarier har jag drejat cylinderformer som jag dekorerat med knoppar och blad som ligger lite dolda under den vita tennglasyren.

Vernissage
Lördag 21 September kl 12-16

Utställningsperiod
21 September – 12 Oktober 2024

CV Annika Wallström

Anita Hagman & Agneta Larsen

Lera och vatten

Drejade former i vit porslinslera inspierar mig att måla växter, fåglar, ljus, grönska och svärta. Processen är lång. Jag bearbetar leran, drejar, beskickar, oxidmålar, skröjbränner, glaserar och bränner igen och låter svalna. Först därefter kan jag tömma ugnen och se resultatet.

Anita Hagman

***

Jag är född och uppvuxen i Göteborg och utbildad keramiker på Slöjdföreningens Skola, nuvarande HDK/ Valand. Tillsammans med Anita Hagman var jag med att starta Lerverk.

Jag har varit yrkesverksam som keramiker fram till 2020, men nu övergått helt till akvarellmåleri. Favoritmotiv både som keramiker och målare är fåglar, gärna måsar och andra sjöfåglar men även får och getter. Sedan många år är jag bosatt i Spanien och detta är första gången jag visar mina akvareller i Göteborg. För mig är närvaron och uttrycket hos mina motiv det viktigaste

Och naturligtvis flytet och känslan i måleriet.

Agneta Larsen

Vernissage
Lördag 24 Augusti kl 12-16

Utställningsperiod
24 Augusti – 14 September 2024

Instagram:
hagmananita
agneta.akvarell

Kristina Falck

Leran - Handen - Koppen

Porslinsleran är mjuk och len. Den har inte så mycket stadga. Jag har kavlat och böjt den. Oftast stannar den inte där handen slutar utan fortsätter att böja sig tills den är torr och bränd.

Kopparna är kavlade på en gipsrelief. Den görs först av lera och sedan har den gjutits av till två olika gipsplattor. En av ringlad och en av vävd lera. Bottenplattorna och hänklarna är utskurna och sedan hopsatta.

De gjutna kopparna är gjorda i en gipsform. Jag gör först gör en modell i lera och gjuter sedan av den i gips. I gipsformen häller jag i leran som också är porslin men flytande. Hänklarna är kavlade.

Färgerna målar jag i koboltoxid, infärgade engober eller ritar med oxidpennor eller kritor. Att dekorera är roligt. Det är snabbt och intuitivt. Medan formandet är långsamt och meditativt. Tillsammans blir det en lustfylld process där varje kopp blir unik.

Vernissage
Lördag 29 Juni kl 12-16

Utställningsperiod
29 Juni –  20 Juli 2024

Instagram: kristina_falck

Johanna van Eldijk

Sediment

 

 

Jord Sten Lera

Utfällning Erosion Avlagring

Spår av tid som varit.

 

 

Sediment är en serie skulpturer som inspirerats av hur mineraler, leror, jord och bergarter pressas samman, eroderas, vittras ned och omformas. Naturen är i ständig förändring och varje skeende lämnar spår.

Vernissage
Lördag 1 Juni kl 12-16

Utställningsperiod
1 – 24 Juni 2024

Instagram
johanna_van_eldijk_ceramics

 

 

So different to sit alone

Smyckekonst

Medverkande: Mathilde Bascaules, Elin Flognman, Lena Birgitsdotter, Ammeli Engström

“Eleven years ago, Lena, Elin, Ammeli and Mathilde were jewellery bench mates at the HDK-Valand Academy of Art and Design in Göteborg. We later asked ourselves, how can we revisit this special energy of work experienced back then, through our jewellery creation process when we are far apart working in our separate studios. For the Paris triennial Parcours Bijoux 2023 we reconnected our work benches with combined creating processes and presented an exhibition showing individual jewellery collections and collective pieces created according to the game of cadavre exquis.“

Vernissage & Artist talk: Fredag 3/5 kl.18.30

 

Vernissage och artist talk
Fredag 3 Maj kl 18.30

Utställningsperiod
3 – 25 Maj 2024

Marina Kawata

Carved

”Mina trädjur är inspirerade av Aesopos fabler, sagor som berättats i över tusen år. Den otåliga haren, den fåfänga hjorten och den giriga hunden… Vi kan förmodligen alla relatera till dem på ett eller annat sätt.


När jag var liten såg jag dessa sagor som visa ord att ta lärdom av, en sorts regler att inte avvika från, men under tiden som jag arbetat med träet och format mina djur har jag kommit att se dem med lite andra ögon. 


När de sakta fick sin form under täljkniven kände jag en större förståelse för dem och deras brister och insåg vikten av att förlåta snarare än att döma.”

Marina Kawata

Vernissage
Lördag 6 april kl 12-16

Utställningsperiod
6 – 27 april 2024

Instagram
marina_kawata

Jaron Van de Velde

Puzzle Pause

from piece to puzzle 

from scrap to sculpture

Jaron van de Velde

Vernissage
Lördag 9 mar kl 12-16

Utställningsperiod
9 mar – 30 mar 2024

Britta Jonsson

"Pölar och Portaler" - speglar i rakubränd keramik

Enkelheten i pölen och mystiken i portalen inspirerar mig.

Högt och lågt finns där. Pölar på marken som speglar himlen. Den tillfälliga formen som styrs av vatten och lockar till lek. Vi tittar ner men ser ändå upp. Portaler med passager bjuder in till högtidlighet. Kolonner håller tak som skydd. Vi ser oss själva stora som små.

Jag formar leran till delar som glaseras och rakubränns. Fogar sedan samman dem med spegelglas. Att bränna raku är en spännande men krävande process. Eld och rök, saker som spricker och rygg som värker.

Känslorna pendlar mellan hopp och förtvivlan. Men så glimmar det till av metall och färg. Vackra ytor framträder. Krackeleringar, gnistrande ytor och lyster väcker lust. När röken lagt sig och sotet är borta dröjer sig en känsla av upprymdhet kvar.

/Britta Jonsson

Vernissage
Lördag 10 feb kl 12-16

Utställningsperiod
10 feb – 2 mar 2024

Instagram
@bildospegel

LERVERKS Lilla Röda

asdffaslds

Annette Quiding-Ekenberg är curator för utställningen Lerverks Lilla Röda.

Annette har under flera år till jul satt upp en utställning på detta tema och så även i år. Medverkande är medlemmar och gäster på LERVERK.

 

Vernissage
Lördag 25 nov kl 12-16

Utställningsperiod
25 nov – Jul 2023

Cecilia Ogvall & Karin Östberg

Spatium

Det tomma rummet, den svävande luften, den oändliga tiden…
Mellanrummet, närvaron av till synes ingenting, tiden mellan början och slut, skapar spänning och samspel mellan ting och byggstenar. Det konkreta, det som syns, blir närvarande först när det ställs i perspektiv till tomheten. Från ett mellanrum till en helhet, från något oändligt till något ändligt.


Cecilia och Karin har i sitt gemensamma projekt tagit utgångspunkt i den genomskinliga kyrkan i Borgloon i Belgien, ett konstprojekt av arkitekterna Pieter Gijs och Arnout van Vearenbergh.
Beroende på från vilken vinkel kyrkan betraktas förändras den från att vara genomskinlig till solid.

Cecilia Ogvall är bosatt i Göteborg. Hon är jurist och advokat som efter många år inom yrket valde att ägna sig på heltid åt det som varit hennes hobby. Cecilia har gått diverse olika kurser under 8 år, bl a en diplomutbildning i London.

Karin Östberg är bosatt i Göteborg och har sin atelje på Konstepidemin. Hon är från Kramfors i Ångermanland och har studerat keramikkonst på HDK
Instagram: karin.oestberg
www.oestberg.blogspot.se

Vernissage
Lördag 28 okt kl 12-16

Utställningsperiod
28 okt – 18 nov 2023

Mer info

Cecilia Ogvall
Instagram: ogvalljewellery
Facebook: ceciliaogvalljeweller

Karin Östberg
Instagram: karin.oestberg
www.oestberg.blogspot.se

Magnifika kärl

LERVERKs medlemmar visar stora verk

Vi fyller iPOPUP under tre veckor med stora urnor och vaser.

Våra keramiker och glasbåsare spänner sin båge lite extra hårt ibland, och gör magnifika föremål.

Ämnen av denna dignitet kräver mycket av sin hantverkare, det är stora mängder lera som skall drejas, tummas eller gjutas. Sedan måste det finnas en ugn som kan svälja hela härligheten. Glasblåsaren har en liknande utmaning med stor tung glasmassa och extra stor ugn, ofta får hen ha hjälp av flera personer för att kunna hantera glasmassan.

De här unika kärlen kräver sitt utrymme och därför kan vi inte husera så många åt gången. Nu passar vi på att lyfta fram dessa Magnifika kärl iPOPUP.

Vernissage
Lördag 30 sep kl 12-16

Utställningsperiod
30 sep – 21 okt 2023

Moe Omari

Modus

Detta projekt presenterar ”modus” – en 3 dimensionell form som utgörs av geometriska element som kan arrangeras till olika kompositioner.
Formen fick inspiration av Muqarnas, ett ornament som används i arabiska arkitektur. Konstverken skapas genom upprepning av sammanflätade mönster på olika plan och resulterar i en unik utsmyckning.
Projektet har visats på olika utställningar,  inklusive en permanent konst installation.”Modusens” form tillåtar en flexibilitet som kan anpassas till olika miljöer och därmed skapa en spännande visuell dynamik för vilken plats som helst.Taget från en rik historik och tradition i arabisk arkitektur blir detta projekt en bro mellan det förflutna och nutid, och representerar den bestående dragningskraften i vackra geometriska mönster och konstruktion.

Vernissage
Lördag 10 juni kl 12-16

Utställningsperiod
10 juni – 1 juli 2023

Jewelry & Literature

Samlingsutställning med smyckekonst

Den portugisiska galleristen Ana Pina från Tincal Lab har kuraterat en utställning med 79 internationella smyckekonstnärer som var och en tolkar världslitteraturens skatter på sitt sätt.

Vernissage
Lördag 13 maj kl 12-16

Utställningsperiod
13 maj – 3 juni 2023

Lotta Snijder

Morphed

Lotta Snijder är en smyckekonstnär baserad i Göteborg. Smyckena är en slags bärbara skulpturer, hon skapar symboler för kroppens former. Metoden baseras på ett experimentellt utforskande av material, smyckena är gjorda i aluminium, silver och plast. Lottar kombinerar den traditionella silversmidestekniken ciselering med 3D-printing. 2020 tog Lotta sin examen från HDK-Valand och sedan dess har hon varit aktiv i sin ateljé. 

Konceptet och inspirationen rör sig oftast kring människans relation till sin insida, upplevelsen av våra inre organs former och mönster. Hon förvandlar detta till bärbära och färgstarka symboler.

Vernissage
Lördag 15 april kl 12-16

Utställningsperiod
15 april – 6 maj 2023

Katrina Berglund

Stickat

Katrina Berglund är textildesigner med många års erfarenhet av stickning. Maskinstickning i första hand. Handstickning tog hon upp så sent som 2019 under en längre vistelse i Nya Zeeland. Och har sedan dess blivit ett komplement till maskinstickning. Hon designar och tillverkar själv sina egna stickade kläd- och accessoarkollektioner. Oftast i ull. Från tunnaste tunt, transparent, till tjockt, tätt, filtat.

”Jag blandar färger då jag stickar och får på så sätt fram mina egna färger och tycker ofta dessa färgmeleringar kanske i kombination med en textur räcker som ”mönster”. Enkla snitt utan komplicerade detaljer tilltalar mig och att låta det stickade materialet tala. Färgerna är ofta grått och svart som jag kombinerar eller blandar med starka färger som cerise, turkos, lime och orange.

I den här pop-uputställningen kommer jag att visa en stickad komposition av maskinstickat, handstickat, mönstrat, omönstrat och handfärgat.”

Katrina Berglund är utbildad på Danmarks Design Skole i Köpenhamn, samt HDK i Göteborg. Tidigare verksam i Göteborg, numera i Varberg.

Vernissage
Lördag 11 mars kl 12-16

Utställningsperiod
11 mars – 8 april 2023

Marja Ekdahl

Skulptur och keramiska bilder

Ett tema i mina arbeten är hur djuren omfamnar och bär den sårbara människan. Det är inget jag tänkt ut, utan de har bara återkommit, dessa djur som värnar barnet. Det började med att jag gick en kurs i gjutning. Man skulle ta med en plastleksak, för på den syns tydligt skarven där de två delarna satts ihop. Jag hade med en liten gammaldags docka, för att pröva på. 

Dockan har sedan dess fått följa med mig och dykt upp i många olika leror och storlekar. Jag fascineras av mötet mellan det stela dockbarnet och det levande skulpterade djuret. 

Jag arbetar mycket med screentryck på keramik. Utifrån egna teckningar och foton gör jag unika keramiska bilder.

Vernissage
Lördag 11 februari kl 12-16

Utställningsperiod
11 februari – 4 mars 2023

Mer info
instagram: marjaekdahlkonst
www.marjaekdahl.se

 

Lerverks lilla röda

Curerad av Annette Quiding-Ekenberg

Annette Quiding-Ekenberg har curerat en utställning med medlemmars arbeten på temat rött.

Vernissage
Lördag 26 november kl 12-16

Utställningsperiod
26 november – 23 december 2022

Medlemmar Lerverk

Teatime

Tekoppar, tekannor, kakfat…you name it! Lerverks medlemmar tolkar temat te.

Vernissage
Lördag 29 oktober kl 12-16

Utställningsperiod
29 oktober – 19 november 2022

Naomi Sussex & Zuzanna Wilkirska

Informal Encounters

Vi är intresserade av saker som händer ”i kontakt”.

Naomi arbetar i nära kontakt med materialet – och vävprocessens fysiska karaktär. På ett sätt skildrar vävning tänkande.

Zuz observerar mötena med andra och lär sig hur tankar dyker upp däremellan. Det är ett arkiv som fungerar som bakgrund till deras taktila varelser.

Oavsett om vi möter materialet eller det andra – handlar det om att vara i kontakt. Vi ser beröringen som en metafor för ett möte som är direkt och öppet – det är de egenskaper som gör att nya saker kan dyka upp.

Vernissage
Lördag 1 oktober kl 12-16

Utställningsperiod
1 oktober – 22 oktober 2022

Eva Åberg

Citroner gula och kanske en ekorre

Mitt arbete utgår från lusten med leran i sig och alla dess möjligheter.

Leran är mitt material; skapa , göra nytt , göra om, bränna, färgsätta, vänta, se resultat. Ibland som jag tänkt, ibland inte alls som jag tänkt, ibland bättre.

Processen och skapandet lever sitt eget liv, leran har ett eget minne och vilja .

Upptäckarlusten får ständigt ny näring och jag står förundrad vid sidan.

Växtligheten, allt som växer i min närhet och långt borta, leder vidare till former och uttryck. Färgerna – glasyrerna är viktiga.

Mina citroner handlar inte bara om frukt, mina blommor inte alltid om växter. Det är mitt sätt att reflektera över och synliggöra naturens mångfald och vikten av att se vad vi har att värna. Ibland också över mänskliga tillstånd och relationer.

Jag är född 1952 i Simrishamn på Österlen, vid havet och det speciella ljuset och bad i 12-gradigt vatten.

Jag bor och verkar utanför Dalsjöfors, i skogen med alla barren och djuren.

Två olika habitat som berikar mitt liv.

Jag arbetar i högbränt stengods, rakubränd keramik och brons.

Min atelje och vårt galleri finns på Källagården 1, Dalsjöfors.

Vernissage
Lördag 3 september kl 12-16

Utställningsperiod
3 september – 24 september 2022

Medlemmarnas Sommarutställning

HETTA

LERVERK BUTIK & GALLERI i Göteborg drivs sedan drygt 40 år av medlemmar som tillsammans med LERVERKs gäster i sommar – liksom alla somrar – visar sina verk i en traditionsenlig, gemensam utställning. Utställningsytorna iGALLERI, iPOPUP och iFÖNSTER fylls mellan den 9:e juli och 27:e augusti av keramik, glas, smycke och metall. Den extra röda, varma tråden tillika utställningens namn är i år Hetta.

Vernissage
Lördag 9 juli kl 12-16

Utställningsperiod
9 juli – 30 juli 2022

Tilda Dalunde

Wearer’s keepers

Jag är intresserad av hur repetition och uppmärksamhet över tid upphöjer och definierar det vi fokuserar på och gör det viktigt och verkligt. Hur berättelser uppstår i relation till objekt, först genom skaparens och sen genom betraktarens uppmärksamhet, eftersom vi – som meningsskapande varelser – inte kan låta bli att lägga ihop delar till helheter.

Genom en slags meditation av upprepad förflyttning bygger jag om världen. Jag placerar varje pärla med pincett – plockar upp, vinklar om och placerar. Plockar upp, vinklar om och placerar.

Vernissage
Lördag 7 maj kl 12-16

Utställningsperiod
7 maj– 28 maj 2022

Mer info
Hemsida: www.tildadalunde.se
Instagram: @minnesbeta

 

Digna Nelson

Intuitivt/Intuitive

Snirklande kronblad, lövets ådror, kurvor av en himlakropp. Mjuk lera från jorden så smidig i mina händer bränns till sten. Styvsint och skör.

The swirl of a petal, the veins of a leaf, the curves of a celestial body. Soft clay from the earth so pliable in my hands fires to stone. Obstinate and fragile.

Vernissage
Lördag 9 april kl 12-16

Utställningsperiod
9 april – 30 april 2022

Hedvig Hammarberg

Befintligheter

I den här utställningen har olika typer av fasader varit den huvudsakliga inspira­ tionskällan. Material och ytor med olika färg och textur, inte sällan komponerat slumpmässigt allt eftersom tiden går, behoven förändras. De väcker min nyfi­ kenhet. Jag försöker avbilda dessa ytor och någonstans i transformationen gör jag dem till mina. Jag tänker mig att fasader utåt kan tyckas likartade men att de rymmer personliga drag, märken av liv och hur de blivit till.

Titeln Befintligheter anspelar på ett sorts nyktert bekräftande av tingen som omger oss. Det kan handla om det jag observerar när jag är på väg. Det jag passerar förbi och kanske normalt inte reflekterar så mycket över. Det kan handla om det jag skapar med mina händer, som inte fanns innan men som jag väljer att låta finnas.

Hedvig Hammarberg har varit verksam keramiker i drygt tio år. Hon har en master i keramikkonst från HDK – Högskolan för Design och Konsthantverk. Hennes arbeten finner sin näring i det urbana och spänner från skulpturala till funktionella objekt. Leran ringlas och pressas i gipsformar. Ytorna lämnas nästan alltid råa och oglaserade men inte sällan begjutna med infärgad lera. Ofta blir hennes keramiska objekt delar som trivs ihop och tillsammans bildar en större helhet. Hedvig är baserad i Göteborg och har sin ateljé i Sockerbruket nära älven och Röda Sten.

Vernissage
Lördag 12 mars kl 12-16

Utställningsperiod
12 mars – 2 april 2022

Mer info
Instagram: @hedvighammarberg

Anna Eggert

Vad jag finner på stranden

Jag har gjort en serie glasobjekt gjutna i återvunnet fönster och flaskglas. Jag kallar serien ”Vad jag finner på stranden”. Utgångspunkten är allt skräp som hamnar på våra stränder i form av konstiga prylar, men också de små och stora livsformer som finns nära stranden men också djupt nere i de ännu outforskade havsdjupen. Naturen och engagemanget för miljön har jag burit med mig sen 60-talet. Att söka fånga komplexiteten i livets bräcklighet och samtidiga styrka är centralt i mitt arbete.

Jag ugnsgjuter mitt glas i förlorad form. Jag använder olika sorters glas bl a återvunnet fönsterglas. Det senare blir vid den höga gjuttemperaturen opakt och grönvitt och påminner då om is eller marmor.

Jag kombinerar ibland glaset med andra material som järn och betong.

Vernissage
Lördag 12 februari kl 12-16

Utställningsperiod
12 februari – 5 mars 2022

Mer info
www.annaeggert.se

HDK-Valand

Prolog

”Våra år på HDK-Valands kandidatutbildning i keramikkonst närmar sig sitt slut. Välkommen till en utställning om starka känslor och minnen, vidunderlig kroppslig intimitet, kulisser, sten, is och skimrande flärd. Utställningen visar åtta konstnärskap som har leran, vänskapen och framtiden gemensamt.”

Axel Danhard
Erica Gabrielsson
Isa Eriksson
Klara Lord
Malin Uhlén
Maria Widegren
Matilda Cederqvist
Vilma Fredriksson

Varmt välkomna!

Vernissage
Lördag 15 januari kl 12-16

Utställningsperiod
15 januari – 5 februari 2022

RÖTT

Curerat av Annette Quiding-Ekenberg

iPOPUPhörnan bjuder vi på bara RÖTT curerat av Annette Quiding-Ekenberg

Vernissage
Lördag 27 november kl 12-16

Utställningsperiod
27 november – 23 december 2021

Katarina Norrby

Subjektiva aspekter av verklighet

Jag ser mina keramiska arbeten som abstrakta och schematiska personer eller varelser. För mig är dom individer i sin egen rätt och samtidigt subjektiva aspekter av en mångfaldig och rik verklighet.

Jag skär ofta hål i mina föremål för att öppna dom för varandra och för världen runt omkring. Ibland kan hålen likna ögon, öron eller en mun. Jag är intresserad av hur vi kan relatera till dom och hur dom kan relatera till varandra.

Det finns så många olika människor som behöver kunna leva på jorden, så många djur och växter som ingår i ekosystem som vi alla är beroende av.

Jag skulle vilja uppvärdera det subjektiva mötet som ett sätt att förändra och bygga en framtid. Att förhålla sig till subjektiva aspekter kräver någonting annat än att förhålla sig till objektiva aspekter. De kan lätt uppfattas som ett samelsurium och man behöver något sätt att förhålla sig för att skapa sammanhang och mening och någon slags förståelse för det man möter. Jag tror man kan träna sig på det tex genom att studera konst. Jag tänker att vi på ett samhällsplan ofta är bättre på att förhålla oss till de objektiva aspekterna men det är genom våra subjektiva aspekter som vi lever och möter varandra. De objektiva aspekterna, det mätbara, är såklart nödvändiga men de ligger i någon mening utanför oss själva och berättar om en verklighet där vi själva inte nödvändigtvis ingår. Vi kan aldrig möta världen och varandra på ett objektivt sätt.

Mitt material är porslinslera som jag blandar med papper, kavlar och bygger med. I mitt arbete fortsätter jag att lägga till aspekter av subjektivitet till en mångfaldig och rik verklighet. Nu har jag börjat arbeta med glasyrer.

Vernissage
Lördag 30 oktober kl 12-16

Utställningsperiod
30 oktober – 20 november 2021

Masterstudenter, HDK-Valand

Master the Matter - Tactile streams between textile and clay

Masterstudenterna Anna Hulth, Amanda Krantz, Marilen Rauch och Angelica Strandberg från Konsthantverk på HDK-Valand visar verk i upptakten (sista året på utbildningen). 

Materialet bär berättelsen; det är mediet, kärnan, mitten av allt som flyter. Ämnet binder fladdrande tankar, konkretiserar abstraktionen. Men just när man börjar fatta något öppnar sig nya okända marker. Kan man verkligen bemästra ”the matter”, är materialiteten pålitlig? 

Missa inte!
Masterstudenterna bjuder in till ett artist talk på Lerverk lördagen den 16:e oktober kl 16.00 då de kommer att berätta om sina konstnärskap och sin utställning. Välkommen att anmäla ditt intresse för att delta på mailtokontakt@lerverk.se

Vernissage
Lördag 2 oktober kl 12-16

Utställningsperiod
2 oktober – 23 oktober 2022

Anna-Maria Saar

Wearable Things

I will not buy new garments for two years.

Vernissage
Lördag 4 september kl 12-16

Utställningsperiod
4 september – 25 september 2021

Anna Ulin-Rosenqvist

Sommarvibbar - keramikkonst

Sommarvibbar, som den här utställningen heter, ingår i mitt ständiga Tema om att gestalta det vi inte kan se, men känna, såsom känslor, tankar och sådant som är för litet eller för stort för våra ögon.

Leran är min utgångspunkt när jag skapar. Jag Älskar Färg och har genom åren utvecklat mina färdigheter med leror, lerfärger och glasyrer.

Jag arbetar intuitivt men har ofta en känsla för vad jag vill uttrycka när jag börjar ett projekt. Det blir sällan helt som jag trodde. Jag låter byggandet med leran, målandet med lerfärg och glasyr och sedan bränningarna med sina infall, ha sina delar i skapandet av det jag gör.

När jag öppnar min ugn vill jag gärna ha någon överraskning så att det blir som en aldrig sinande inspirationskälla. Då lär jag mig något nytt varje gång jag bränt.

Jag ser mitt skapande som ett tredimensionellt måleri där formen och färgen är i ständig dialog med varandra.

Jag tänker och skapar gärna i stora drag och därför är konstnärliga gestaltningar och installationer /utställningar mina favoritsätt att visa min konst på.

Vernissage
Lördag 7 augusti kl 12-16

Utställningsperiod
7 augusti – 28 augusti 2021

Annika Kihlman-Jensen

Minnesutställning

Annika var med och startade Lerverk 1980. Under sina 34 år som medlem fick vi lära känna denna arbetsamma, kluriga och full-i-sjutton-Annika! ”Jag leker hela tiden” sa Annika alltid när hon presenterade sina skapelser och limerickar.

Vi minns Annikas samarbete under många år med Stina William-Olsson och deras årliga Jullandskap, alltid med ett fyndigt tema. Ett evenemang som satte Lerverk på kartan, ett måste, för många göteborgare. Vi minns kön som ringlade långt utanför butiken längs Västra Hamngatan.

Annika värnade om alla Lerverkare, såg oss som sin familj. Nu säger vi TACK och minns alla roliga upptåg, verser, rim och ramsor.

För Lerverk Anita Hagman och Ulrika Wallin

Varmt välkommen!

Vernissage
Lördag 12 juni kl 12-16

Utställningsperiod
12 juni – 31 juli 2021

Sandra Hiredal

Ett litet galleri - smyckekonst

Ett litet galleri är ett utställningskoncept bestående av ett mobilt galleri med tillhörande ateljé. Premiärturen sker till Göteborg under Craft Days för att sedan rulla vidare direkt in till Lerverks popuphörna för parkering under 15/5-5/6.

Ett litet galleri drivs av Sandra Hiredal och är en förlängning av hennes arbete Spår där hon arbetar med smyckekonst i mötet mellan plats och människa.

Objekten som visas på Lerverk är resultatet från dagarna under Craft Days där smycken kommer skapas av material samlade från besökta platser. Alla smycken med spår av en tidigare historia.

Vernissage
Lördag 15 maj kl 12-16

Utställningsperiod
15 maj – 5 juni 2021

Mer info
sandrahiredal.com/
Instagram: @sandra.hiredal

Maja Bakken

Inblick, insikt, intryck

Maja Bakken är utbildad på Ädellab vid Konstfack. Hon utforskar här den reflekterande ytan genom olika objekt och uttryck. Vad händer när konstverket vi betraktar visar oss själva?

Varmt välkommen!

Vernissage
Lördag 17 april kl 12-16

Utställningsperiod
17 april – 9 maj 2021

Mer info
majabakken.com
Instagram: majabakkenart

Özay Emert

“Dagslängtan” - smyckekonst

Det kan vara en saga från barndomen, ett bleknat minne och ibland en sång eller en dikt. Ofta en doft eller ett rent sammanträffande, en växling i naturen och förstås naturen själv.

Det är här jag hittar inspirationen till mina smycken.

Idag är vi omgivna av problem som alla påverkar oss och vår framtid. Det är global uppvärmning, krig, terrorism och människor på flykt. Vi rör oss alla idag och flyttar på oss för ett bättre arbete, för kärleks skull, för att uppleva äventyr och för att vi inte kan vara kvar där vi en gång kände oss hemma. Att människor behöver fly för sin överlevnad är något som berör mig  starkt. Jag gläds med de som lyckas ta sig till en trygg plats och jag sörjer dem som inte lyckas.

Jag har skapat en trädgård där mitt hjärta får vila, där jag kan andas och glömma alla bekymmer för ett tag.

Nu bjuder jag in dig för att också få känna ro och frid, här i min trädgård. Välkommen.

Vernissage
Lördag 13 mars kl 12-16

Utställningsperiod
13 mars – 10 april 2021

Susan Brännström

Keramik

Susan Brännström är keramiker bosatt i Kungsbacka och utbildad i Danmark, Norge och Österrike.

Hon har ställt ut sina verk i många olika sammanhang och utfört ett flertal offentliga utsmyckningar. Susan arbetar med stengods och rakubränd keramik, beroende på vilken effekt som skall uppnås. I utställningen hos Lerverk får vi ta del av den stora bredden i hennes arbete, allt från skulpturala verk till bruksföremål.

Vernissage
Lördag 13 februari kl 12-16

Utställningsperiod
13 februari – 6 mars 2021

Mer info
susankeramik.se

En julutställning med inbjudna keramiker

Vi har under december valt att bjuda in fyra keramiker till vår popup-hörna. 
 
De inbjudna är Christina Giorgi från Laboratoriet 15 och Kristina Falck, Hedvig Hammarberg och Alice Noodapera Ramel från Kon 8 Ceramic Studio

Vernissage
Lördag 21 november kl 12-16

Utställningsperiod
21 november – 23 december 2020

Medverkande
Christina Giorgi
Instagram: @christinagiorgi

Kristina Falck
Instagram: @kristina_falck

Hedvig Hammarberg
Instagram: @hedvighammarberg

Alice Noodapera Ramel
Instagram: @alicenoodaperaramel

Cookies

Lerverk använder cookies för att du ska kunna använda vår webbplats på bästa sätt. Klicka här för mer information om Lerverks riktlinjer för cookies.