Vernissage
Lördag 2 september kl 12-16
Utställningsperiod
2 sep – 23 sep 2023
En prunkande, livgivande sommarutställning medunikt konsthantverk i glas, keramik, textil, skulptur och smycken.
Trädgården är en rikedom, ett rum ute för både lust och fägring, arbete och vila, konst och natur. Trädgården är en tillflykt för våra drömmar och kan ses som en önskan om att återskapa Paradiset. Vi längtar dit under den kalla årstiden och söker oss dit för både sinnesro, fest och inspiration.
Varmt välkommen in att botanisera bland våra trädgårdsverk!
Vernissage
Lördag 8 juli kl 12-16
Utställningsperiod
8 juli – 26 aug 2023
Mitt skapande hittar oftast sitt uttryck i smyckeform. Jag använder mig av olika material men metall utgör nästan alltid huvudelementet. Arbetet involverar traditionella guldsmedstekniker såsom också nyare tillverkningsprocesser och modern teknik.
Oftast är slutresultatet av mina undersökningar föreställande bilder och tredimensionella objekt som berättar om en iakttagelse, en upplevelse, verklig eller imaginär.
Människans tillvaro och agerande är det som intresserar mig mest.
Naturen och framförallt havet är återkommande inspirationskällor.
På Lerverk visar jag tre av mina senaste projekt.
Varmt välkommen!
Vernissage
Lördag 10 juni kl 12-16
Utställningsperiod
10 juni – 1 juli 2023
En samlingsutställning kuraterad av Lena Lindahl med smyckekonstnärer från Lerverk och Formagruppen, Malmö i en undersökning av relationen mellan konstformerna:
Catarina Hjälmén, Lena Lindahl, Ebba Huberyc, Åsa Halldin, Helle Rasmussen-Theliander, Birgitta Klingenstierna, Åsa Erwall Simpson, Anna Sandberg, Lena Birgitsdotter, Liselotte Klingener, Sofia Bankeström, Chiara Pignotti
Vernissage
Lördag 13 maj kl 12-16
Utställningsperiod
13 maj – 3 juni 2023
Det var ett stort kliv för Masayoshi Oya att fytta från Tokyo och de södra delarna av landet där han studerade keramik – till Capellagården på Öland och sedan HDK i Göteborg. Men han bestämde sig för att stanna kvar och etablerade sin keramikverkstad i en gammal bagerilokal på Lundbygatan.
Titeln för utställningen ”Japandi” symboliserar hans keramik och stil. Hans keramiska verk är en kombination av ”Japanese/日本”och ”Scandi” med utgångspunkten att förena det bästa från båda traditionerna.
Vad blir resultatet när japansk estetik med ”wabi sabi”-tradition möter den svenska estetiken och dess traditioner? Hans skapande skulle kunna liknas med när stafettpinnen lämnas över i en stafettävling. Ni kommer att se utvecklingen på hans verk, hur hans resa och skapande har förändrats med tiden. Vissa verk har fått större inflytande av det japanska, andra av det svenska. Ibland kan det vara något mitt i mellan, där han hittat sätt att låta det blandas i ett eget uttryck.
Möt den mer lekfulla mönstringen eller se hans brukskeramik och keramiska konst som är karakteristisk för hans egna formspråk på utställningen!
Vernissage
Lördag 15 april kl 12-16
Utställningsperiod
15 april – 6 maj 2023
Mer info
Artist talk med Masayoshi den 20 april kl 18:30.
Allting börjar med tråden. Med tillit till den utforskande processen bygger jag tredimensionella textila former och strukturer. Tråden och stickorna är mina främsta verktyg och uttrycksmedel. Mitt sätt att skulptera. Mitt språk.
Materialen är i huvudsak metall i olika dimensioner och lin som jag förbehandlar på olika sätt. Formaten varierar från kroppsnära till rumsliga objekt, gärna i samspel.
Det abstrakta formspråket färgas av berättelserna jag bär med mig – om havet och kvinnorna, hantverket och tiden. Jag undersöker kontrasterna, den oregelbundna regelbundenheten, det på samma gång starka och sköra.
Vernissage
Lördag 11 mars kl 12-16
Utställningsperiod
11 mars – 8 april 2023
Mer info
Mail: isa@isabellehallsjo.se
Castello och Ulrika är två internationellt erkända smyckekonstnärer som LERVERK valt att bjuda in till en gemensam utställning i vårt iGALLERI.
”Om man närmar sig ett smycke på samma sätt som man närmar sig ett stycke poesi är det kanske inte helt vid sidan av för det finns en del gemensamma nämnare. Båda har en inbyggd hyper-narrativ kapacitet, är metikulöst skapade och är i en ytlig betraktning små i sin utsträckning och volym. Den diminutiva framtoningen är enbart en invitation till ett större inre; ord, material och form pekar in i ett större sammanhang semantiskt, historiskt och kulturellt. Man kan säga att smycken och poesi representerar ett ”short cut” till ett djupare sätt att kommunicera, sedan upphör likheten – för smycket är inget annat. ”
/Castello Hansen
”Mitt grepp om det dekorativa kan kanske bäst beskrivas som stående med ett ben i nuet, med ögat och sinnenas omedelbara sensation, och ett i smyckehistorien och sentimentens/minnenas landskap. Det som vid första ögonkastet ser oskyldigt tilltalande dekorerat ut bär på lager av kultur, självupplevda men aldrig privata. Man kan säga att mina verk spänner mellan nu och då som en mental dubbelexponering där två världar går in och ut i varandra. ”
/Ulrika Swärd
Alices material är lera – Loves material är trä. Ett fint samtal uppstod kring ordet Ask.
Ask som i trädslag, ask som i behållare, aska som ämne i glasyr.
Utställningen undersöker möten och rumslig symbios, där materiella egenskaper lekfullt
ställs mot varandra i syfte att lyfta fram den andre och skapa en smakfull presentation.
Love Hultén är med i utställningen som podiebyggare och med snickeri.
Mitt arbetsmaterial är lergodslera (högbränt) som dekoreras med engobe (vit pulverlera uppslammad med vatten och infärgad med oxider eller färgkroppar) som sedan glaseras med en transparent glasyr.
Jag har valt att bränna godset i hög temperatur för att åstadkomma ett större djup i färgerna samt ett mer hållbart gods.
Jag ser mig som en vandrare där mina stunder i naturen och vid havet ger mig den stillhet och inspiration som aldrig upphör att överraska mig. Nyfikenheten erbjuder hela tiden nya infallsvinklar i mitt skapande, där bejakandet av det strama – men också det romantiska – i färg, form och dekor är ständigt närvarande.
”Juxtaposition er en handling eller et eksempel på å plassere to elementer tett sammen eller ved siden av hverandre. Dette gjøres ofte for å sammenligne/kontrastere de to, for å vise likheter eller forskjeller, etc. Wikipedia
To put things that are not similar next to each other. Cambridge Dictionary”
Kari Håkonsen och Vidar Koksvik träffades på Glasskolan i Orrefors 1993. Sommaren 1994 fick de båda sommarjobb som glasblåsare på Randsfjord Glasbruk och de började arbeta tillsammans. Det har de gjort sedan dess. År 1998 startade de verkstaden Egenart på Bærums verk och år 2002 Klart glas på platsen Tjura i Grue. Det är här de bor nu och samarbetar, inte bara om glas. De har två vuxna barn, en katt och intressen som inte har med glas att göra men mycket kretsar kring glas. Som konstnärer har de gått var sin väg och alltid haft sina egna individuella uttryck. De har sällan utställningar tillsammans, men på Lerverk träffar vi dem båda. Tillsammans har de tittat på varandras konstnärskap och undersöker om det finns intressanta träffpunkter och spänningspunkter. Resultatet är utställningen Juxtaposed, där två och två av Kari och Vidars verk står tillsammans i konstellationer som på nya sätt visar vilka de är som glaskonstnärer.
Medvetandet sveper utåt så långt blicken når. När det möter horisonten så slungas det tillbaka, omsluten av en för ögonblicket definierad värld.
Inför utställningen på Lerverk har Ida Lindberg jobbat med motståndet som ledstjärna. Att göra motstånd mot någonting kan tyckas vara en besvärlig handling. En person som gör motstånd kan upplevas jobbig. Men motstånd kommer ofta från ett engagemang och är den lilla människans sätt att stå upp mot överheten och auktoriteter. Att protestera mot orättvisor och felaktiga handlingar från de som har makten är i själva verket en vacker handling. Inte sällan gör vi det för att våra nära och kära skall få det bättre. Vi gör det för våra barn.
Motståndet mot krig aktualiserades när Ryssland gick in i Ukraina. Berättelsen om den gamla ukrainska gumman som gav solrosfrön till de ryska soldaterna för att det skulle växa solrosor ur deras döda kroppar har blivit en stark symbol för motståndet mot invasionen. Ida fascinerades av berättelsen men tänkte också mycket på alla andra krig som inte fick lika mycket medialt utrymme. Hon började fundera om det fanns liknande historier i andra krig. Både vit och röd vallmo har använts som fredssymbol då de röda fälten kunde påminna om de stupade soldaternas blod. Olivkvisten är en kristen fredssymbol ofta i näbben på en vit duva. Kring dessa teman har Ida byggt sin utställning. I den vill hon visa det vackra i motståndet.
LERVERK BUTIK & GALLERI i Göteborg drivs sedan drygt 40 år av medlemmar som tillsammans med LERVERKs gäster i sommar – liksom alla somrar – visar sina verk i en traditionsenlig, gemensam utställning. Utställningsytorna iGALLERI, iPOPUP och iFÖNSTER fylls mellan den 9:e juli och 27:e augusti av keramik, glas, smycke och metall. Den extra röda, varma tråden tillika utställningens namn är i år Hetta.
Kristine är keramiker bosatt utanför Arvika i Värmland, en bygd med starka krukmakartraditioner.
Hennes process är ofta fri och lekfull, ibland tillsynes kaosartad. Ur kaoset väcks former till liv. De upprepas och skapar rapporter, mönster och ornament.
Formerna har ofta ursprung i naturen, vi återfinner kottar, blommor och knoppar. Arbetena väcker associationer till både folklore och jugend, samtidigt som det bulliga, runda och precisa i formspråket för tankarna till tecknade serier. En skir balans mellan humor och skönhet skapas.
Kristine varvar sitt arbete mellan skulpturala former och produktion av bruksföremål, såsom vaser och fat. Det finns ett samspel mellan processerna, de ger varandra näring och tematiken är gemensam: det dekorativa och människans behov av att smycka.
I utställningen på Lerverk har Kristine lekt med orden rosett och bukett. Två ord som båda handlar om att samla och binda ihop, men också om att försköna.
Kristine Thenman (f 1981) är utbildad vid Kunsthøgskolen i Bergen, Norge och Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK, där hon tog sin masterexamen i keramikkonst 2007.
Vernissage
Lördag 4 juni kl 12-16
Utställningsperiod
4 juni – 2 juli 2022
Mer information
Instagram: @kristine_thenman
Medvetandet sveper utåt så långt blicken når. När det möter horisonten slungas det tillbaka, omsluten av en för ögonblicket definierad värld. Vilka äventyr och upplevelser väntar inom denna inramning? Och vad gömmer sig bakom dess rand?
Mitt uttryck tar avstamp i de tekniker jag mötte som lärling i Sydkorea hos keramikmästaren Kim Dae-Woong. Där lärde jag mig att hålla en lekfull inställning till leran och att jobba på ett bredare sätt med drejskivan än det jag var van vid från min skoltid på Capellagården.
Sedan jag först började min keramiska utbildning 2009 har jag i huvudsak arbetat med vedbrända ugnar. Nu har jag min egen ugn, byggd 2018, som jag bränner med tillsatser av salt och soda som glaseringsmedel. Denna ugn ger mig möjlighet att vara kreativt involverad i förädlingsprocessen från lera till färdig keramik ända fram till slutet. Mycket av det färdiga resultatet bestäms av vad jag gör de sista timmarna i bränningen.
”..och vänder du dig sörjande
mot väster och mot öst,
då skall du höra vindens susilull och susilo..”
I utställningen Susilull och susilo har jag arbetat med en strof från en visa min mor sjöng när jag var barn. Inspiration från min barndoms skog tillsammans med minnet av glädjen att samla och bygga bon. Ett möte med leken och fantasierna men även med platsen som saknar människorna som en gång brukade den.
Tina Hultsborn (f 1989) är utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk, hon tog sin Masterexamen i Keramikkonst 2017. Hultsborns arbete är förankrat i en experimentell dialog med leran, där fascinationen av materialets egenskaper står i centrum. I samklang undersöks frågeställningar kring det existentiella, uråldriga och fundamentala. Hennes verk är abstrakta och organiska, där interaktionen skulpturerna sinsemellan har stor betydelse. Likt rebusar och gåtor som tar sin plats i rumsligheten.
Vernissage
Lördag 9 april kl 12-16
Utställningsperiod
9 april – 30 april 2022
Mer info
www.tinahultsborn.com
Instagram: @tina.hultsborn
Klimatförändringar har ändrat livet på vår planet. Vad vet vi om vad som händer med havets och koralldjuren och alla de små organismer som finns på havets botten? Jag älskar koraller och korallrev för att de är exotiska, otroligt olika, färgrika och ofta giftiga.
Koraller är så känsliga att den minsta förändring av temperaturen eller kemin i havsvattnet som omger dem kan orsaka total förödelse genom korallblekning.
Sedan många år tillbaka har jag varit intresserade av livet på havets botten. Jag arbetar med lera blandat med pappersfiber som material. Korallrevens mystiska skönhet är den tredje delen i min serie, Havets mysterium, som består av keramiska former och installationer i form av ett dukade bord!
Vernissage
Lördag 12 mars kl 12-16
Utställningsperiod
12 mars – 2 april 2022
Mer info
Instagram: @afsanehmonemi
Jag har länge intresserat mig för föremål och vilken betydelse föremålen har för oss.
Oftast är det vardagsföremål som tycks söka min uppmärksamhet. Gamla, nya, fina eller fula. Det som intresserar mig främst är vilka historier föremålen besitter och vad de berättar om människorna som brukar dem. Kärlekshistorier, familjetragedier och vardagsberättelser, allt kan rymmas i en sopborste eller ett par nycklar.
För att utforska relationen mellan människa och föremål återskapar jag dessa föremål i lera och med hjälp av dessa skulpturer gestaltar jag historier. Skulpturerna jag återskapar blir sällan perfekta avbilder av sina föregångare, snarare visar de en lite skev bild av verkligheten. För mig har leran en fantastisk förmåga att vara både föremål, berättelse och material på en och samma gång.
I min utställning “Hemvisten” visar jag ett utsnitt ur en process där jag undersöker just relationen människa och föremål, utställningen är en del av en livslång undersökning där jag söker svar på frågor om tillhörighet, identitet och medmänsklighet. Historier om att vara just människa.
Vernissage
Lördag 12 februari kl 12-16
Utställningsperiod
12 februari – 5 mars 2022
Mer info
Instagram: @elin.frodig
”Våra år på HDK-Valands kandidatutbildning i keramikkonst närmar sig sitt slut. Välkommen till en utställning om starka känslor och minnen, vidunderlig kroppslig intimitet, kulisser, sten, is och skimrande flärd. Utställningen visar åtta konstnärskap som har leran, vänskapen och framtiden gemensamt.”
Axel Danhard
Erica Gabrielsson
Isa Eriksson
Klara Lord
Malin Uhlén
Maria Widegren
Matilda Cederqvist
Vilma Fredriksson
Varmt välkomna!
Lerverks medlemmar bjuder in till juliga Snöspår i galleriet.
Hos oss hittar du som alltid lokalt tillverkade föremål av skickliga konsthantverkare – finfina julklappar.
Mycket välkommen!
Årets tomte på Lerverk är gjord av keramiker Marc Dagorn. Det är en utsökt ljusstake i form av en gris. Julgrisarna finns både med och utan ridande tomte.
Så, tag med dina vänner och kom till Kronhusgården. Här är det skön julstämning i stadens äldsta kvarter. Vernissagedagen öppnar vi på Lerverk kl 11.00 och från kl 12.00 bullar vi upp med varm glögg och tilltugg.
Varmt välkommen!
Porslinsleran ger mig många utmaningar och har en klang och vithet jag tycker om, liksom dess transparens och lyster. Min inspirationskälla är naturen. Figurerna är ett kontemplativt arbete i litet format, en lek med form och uttryck.
Anita Hagman var med och startade Lerverk 1980 och hon har sin ateljé i Kareby, Kungälv.
Sandra Österling tog sin examen från Högskolan för design och konsthantverk 2016 och har sedan dess varit verksam i Göteborg. I Sandras arbete tar lerans egna färger och egenskaper stor plats. Leror som vill mötas eller som spricker isär, linjer och nyanser som skrapas fram.
Inspirationen finns i vardagen. Något fult, människors tankar, berättelser och fobier.
”Jag har jobbat kring titeln Stilla väntan under de senaste åren, ibland med långa pauser. Tankar kring arbetet har varierat men tiden har varit en ständig följeslagare. Tiden som står stilla, tiden som rusar också den senaste tiden som passerat medans vi väntat, stilla men otåligt på bättre tider.”
Vernissage
Lördag 4 september kl 12-16
Utställningsperiod
4 september – 25 september 2021
Mer info
pernillanorrman.se
Herman var med och startade Lerverk för 40 år sedan och var hedersmedlem de sista åren.
Nu har vi fyllt galleriet med Hermans teckningar, akvareller, skisser, collage och självporträtt. Hermans värld var färg – berättelser om livet – på lek och allvar – i alla material. Arbeten i lera och betong finns också att se – en sista gång.
Tack Herman hälsar vi på Lerverk.
Ett frö som långsamt öppnar upp sig. Strävande trevar sig en grodd fram och sprider sina rötter genom helheten. Ett skott. Djupare går rötterna. En stjälk tar form med både taggar och rosor.
En värme som sprids genom hela kroppen och skapar små stötar av välbehag. Nackhåret reser sig. En rysning längst ryggraden som letar sig upp över huvudet och får kinderna att domna i längtan efter beröring.
Hud mot hud. Läppar som letar sig framåt. Den ytliga ömtåliga huden som nuddar en annan människas kropp. Fukt. Värme. Glädje.
Stora blad som svajar i vinden och ger skugga mot en ljus himmel. En plötslig kallfront. Hårda hagel som sliter sönder de tunna blommorna. Kvar är högar av is och kala böjda blomstänglar.
Storm. Moln som drar sig in över den ljumna dagen. Solen utbytt till mullrande moln. En kylig vind som med sina tunga droppar piskar mot bara kinder. Ett tungt dis som ligger över landskapet och gör det omöjligt att se.
Viljan att mötas men ändå inte. Hålla huvudet högt. Hålla hjärtat kallt. Titta framåt, bita ihop. Ändå längta, tråna, drömma.
En del frön behöver genomleva en vinter för att gro.
Tillsammans skapas något starkare. Ur ett hårt skal kläcks något nytt. Något spätt och ömtåligt tittar fram.
Vernissage
Lördag 10 juli kl 12-16
Utställningsperiod
10 juli – 31 juli 2021
Mer info
evamfj.com
Instagram: @evamfj_art
Lerverks somriga medlemsutställning bjuder med dig på en resa i minnet och i framtiden – vi drömmer oss bort till cykelsemester på småländska grusvägar, till en strand på en soldränkt ö i den grekiska övärlden, avkoppling i hängmattan lyssnandes till sommarens surr av bin, mygg och fjärilar.
Välkomna!
Naturens Juveler är en utställning där metall, emalj och ädla stenar lyser upp och tar
sig uttryck på olika sätt.
Dess tankar inkluderar bränder, djurliv som försvinner, glaciärer som smälter och hav
som förorenas.
Naturen som vi idag behöver vara rädda om.
Detta vill konstnärerna Carmen Lombardi och Zete Lundin visa genom sin kreativitet i
emaljering.
Carmen och Zete är båda från Brasilien. De känner varandra sedan många år och har
ett stort utbyte av varandras erfarenhet och tekniska kunskaper.
I Brasilien, precis som här i Sverige, är emaljering en konst som är begränsad till en
liten grupp av konstnärer.
Vernissage
Lördag 15 maj kl 12-16
Utställningsperiod
15 maj – 5 juni 2021
Mer info
carmenlombardijoias.wixsite.com
Instagram: @carmenlombardijoias
zetelundin.se/
Instagram: @zetelundin
Gaëtan Essayie grew up in Biot, an artisian village from the medieval period perched on a hill in the south of France. His trajectory naturally takes roots in his father’s workshop, who has been collaborating with Viviana Torun in the 1960’s. Faithfull to his technical choices, the art of the curve and the link that remain so central to his aesthetic, which must remain, according to him, above all functional. The shape of the silver wire and the attachment of the jewel make it a strong and recognizable trademark. The clasps are intriguing, they fulfill their function secretly. Indeed, most of models are not welded.
After working 5 years in the collective workshop Volksluxus in the heart of the cosmopolitan area of Kreuzberg in Berlin, Gaëtan shares his time between Biot and Göteborg Sweden. Gaëtan has continued to evolve through his encounters and collaborations with other artists likewise infused with Berlin’s and Göteborg’s energy. Between crafts and design, with no necessity to belong to any category, Gaëtan Essayie continue to explore the gesture and material.
Varmt välkommen!
Vernissage
Lördag 17 april kl 12-16
Utställningsperiod
17 april – 9 maj 2021
Mer info
gaetan-essayie.com
Instagram: gaetan.essayie
Kasta skugga.
Under pölar.
Universum tuggas.
-Att gå igenom.
Vi står intill varandra.
Vi väntar på skog.
Vi hör himmel hämta andan.
[ Andedräkt ]
Vernissage
Lördag 13 mars kl 12-16
Utställningsperiod
13 mars – 10 april 2021
Mer info
Instagram: @trollkonst___
Youtube
Vi trampar på i ekorrhjul utan slut. Nu är det dags att få ett avbrott i nötsamlandet och påbörja en ny respektfull resa till en bekant men liksom alltid okänd mark. ”Våra mål är att finna egna stigar och världar, där vi kan vara fria från alla krav och bedömningar, existerande och imaginära.
Våra stigar möts och nya spår gnags fram i grenarna på marken. I en skulptural värld möts våra olika världar, där betraktaren kan ta del av våra tolkningar.
Vernissage
Lördag 13 februari kl 12-16
Utställningsperiod
13 februari – 6 mars 2021
Medverkande
Elisabeth Kvist (hemsida)
Gertrud Heinerud
Therese Stawlin
Mirva Moilanen
Lerverks medlemmar i keramik, glas och smycken bjuder in till ett frostigt vinterland i galleriet.
Hos oss hittar du som alltid lokalt tillverkade föremål av skickliga konsthantverkare – finfina julklappar.
Varmt välkommen!
Öppettider
Mån – fre 11:00 – 17:00
Lör – sön 11:00 – 16:00
Adress
Postgatan 8A,
Kronhusbodarna
411 13 Göteborg
Tillgänglighet
Våra lokaler ligger i markplan och vid entrén finns en stenbelagd ramp för rullstol och permobil. Det går lätt att ta sig runt i våra lokaler med rullstol och permobil.
Parkering
Från Postgatan kan man köra in med bil på innergården för på- och avstigning. Närmaste parkering finns på Kronhusgatan intill Kronhuset. Vid behov av assistans – kontakta butiken så hjälper vi till.
Närmsta spårvagnshållplats är Domkyrkan, Stenpiren och Brunnsparken. Vi ligger nio minuters promenad från Centralstationen.
Hemsida av Simon Rydén
Lerverk använder cookies för att du ska kunna använda vår webbplats på bästa sätt. Klicka här för mer information om Lerverks riktlinjer för cookies.