Köpevillkor och integritetspolicy

1. Allmänna villkor
LERVERK Ekonomisk Förening, LERVERK Butik och Galleri nedan, tillämpar såväl Konsumentköplagen som Distansavtalslagen. För att genomföra en beställning måste kund vara myndig, 18 år, eller ha målsmans medgivande.

2. Konsument och näringsidkare.
Konsument är en person som handlar för ändamål som faller utanför näringsverksamhet. Näringsidkare, företag, statliga, regionala och kommunala verksamheter (offentliga sektorn) är en fysisk eller juridisk person som handlar för ändamål som har med dennes näringsverksamhet att göra, oavsett om den är privat eller offentlig.

3. Beställning.
Beställning av LERVERK Butik och Galleris produkter görs i fösta hand via www.lerverk.se eller i andra hand mejl till kontakt@lerverk.se. Inkommande beställning besvaras med en skriftlig orderbekräftelse via mejl. Vid beställning via vår webbutik automatgenereras en orderbekräftelse. I det fallet kan avvikelse ske vad gäller leveranstid på grund av LERVERKs lagerstatus. Vi meddelar detta via mejl om alternativ leveranstid och fråga om delleverans. Beställning är bindande efter ordererkännande från kund. Beställning via vår webbutik anses som bekräftad.

En order godkänns av köparen efter att denne kontrollerat att fakturaadress, leveransadress, referens, mottagare, telefonnummer och övriga kunduppgifter är riktiga.
Konsument gör sina köp via våra betalkanaler. Önskas köp mot faktura mejla kontakt@lerverk.se.

Alla beställningar är bindande. Har du gjort en beställning av misstag måste du därför kontakta oss omedelbart.

Skulle en produkt inte finnas på lager kontaktar LERVERK kunden och restnoterar den. När LERVERK får in den restnoterade produkten skickas den till dig. Om du inte önskar den restnoterade produkten kan du alltid kontakta LERVERK och avboka den.

4. Priser.
Alla priser i LERVERK Butik och Galleris webbutik anges inklusive svensk moms på LERVERKS kommissionsdel.  LERVERK Butik och Galleri reserverar sig för prisändringar.
LERVERK förbehåller sig rätten till prisjusteringar. Aktuella priser visas på www.lerverk.se.
Önskas expressleverans mejla kontakt@lerverk.se för prisinformation.
Kravavgift på 50 kr ex moms tas ut för varje påminnelse vid obetald och förfallen faktura.
Förseningsavgift tillkommer med 200 kr ex moms vid utebliven betalning inom 7 dagar efter första påminnelse.

5. Betalning.
För konsumenter gäller direktbetalning i vår fysiska butik eller vid utchekning från webbshopen där vi använder oss av Swish eller Payson och det går även bra att betala på plats när du väljer att hämta upp varan i vår butik. Fakturabetalning finns också: kontakta LERVERK via mejl. 

Betalning med Payson.
Betalning sker enkelt och tryggt med Payson. Du behöver inte ha ett konto hos Payson sedan tidigare för att kunna betala. Slutför köpet direkt med VISA, MasterCard samt de svenska bankerna Swedbank, SEB, Nordea, Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Skandiabanken och Sparbanken Syd. Du kan också välja att betala i efterhand på faktura eller att delbetala över 3-24 månader. Payson håller höga säkerhetskrav och för alla kortbetalningar används 3D-secure teknik. Flera miljoner personer har använt Payson som är en välkänd betallösning på internet sedan 2004. Läs mer här: www.payson.se

Näringsidkare betalar mot faktura. Betalningsvillkoren är 30 dagar netto från fakturadagen. Offentliga sektorn som har E-faktura gäller 30 dagar netto.
Föreningar, förbund är betalningsvillkoren 10 dagar netto från fakturadagen.
Vid betalning av faktura ange alltid fakturanummer.

6. Leveranstid.
LERVERK skickar normalt paket på måndagar därefter är leveranstid normalt 5 arbetsdagar. Avvikelser kan förekomma. I sådana fall kontaktar LERVERK Butik och Galleri kunden. LERVERK hålls inte ansvarig vid utebliven leverans av slutsåld eller utgången produkt.

7. Leveransförsening.
Om leveransförsening av någon anledning uppstår kommer LERVERK Butik och Galleri att kontakta kunden. Givetvis kommer LERVERK att göra allt för att leverera kundens beställning så snabbt som möjligt.
Det kan uppstå situationer som gör det omöjligt för LERVERK Butik och Galleri att fullfölja en beställning, exempelvis om LERVERK Butik och Galleri leverantörer inte kan fullfölja sina åtaganden. LERVERK Butik och Galleri förbehåller sig rätten att friskriva sig från ersättning till kund vid sådana situationer eller vid leveransförsening.

Viktigt! I sällsynta fall kan gods förkomma hos fraktbolaget. LERVERK Butik och Galleri är inte ersättningsskyldig för detta.

8. Frakt.
Frakt tillkommer på alla leveranser. Vi skickar våra produkter med transportbolag med direktleverans till näringsidkare och via ombud för konsumenten. Mejl kommer till kunds mejladress från vald leverantör som visar sändningsnummer och länk att följa transport. Returer bekostas av kunden.

Vid skada under transport skall anmälan göras till transportfirman. Gör transportör uppmärksam på skadan. Personen noterar det i sin logg för paket med ditt sändningsnummer. Ta bild på skadan och hela försändelsen. Ring närmaste ombud och ange ditt sändningsnummer så hjälper de dig. Observera att förpackningen och innehållet måste ligga orört för inspektion.

9. Öppet Köp/Ångerrätt för konsumenter.
Museiservice tillämpar Distansavtalslagen. Det innebär att man som konsument har rätt till 14 dagars returrätt, utan speciell anledning. Produkten skall returneras på kundens bekostnad i oförändrat skick och i originalemballaget. LERVERK Butik och Galleri förbehåller sig rätten att debitera konsumenten om något skulle saknas. Kontakta oss innan du skickar tillbaka produkten. Så snart LERVERK Butik och Galleri har återfått produkten så återbetalas dina pengar.

10. Reklamation.
LERVERK Butik och Galleri tillämpar Konsumentköplagen vid reklamationer. Därmed åtar LERVERK Butik och Galleri sig att byta ut felaktiga eller trasiga produkter utan extra kostnad. Tänk på att inte lösa ut paket med synliga fel som kan ha påverkat skicket på produkten som beställts. Gör i så fall en reklamation direkt på utlämningsstället och be dem skicka tillbaka paketet till LERVERK Butik och Galleri och skriva anledningen till returen på paketet. Mejla sedan till kontakt@lerverk.se för att informera om reklamationen.

11. Outlösta paket.
Om kund av någon anledning inte löser ut sin försändelse, får denne betala kostnaderna för frakt och eventuell extraavgift. Outlösta paket debiteras en avgift, för närvarande 150 kr inkl moms med tillägg för hyreskostnad för liggetiden hos fraktfirman. Avgiften debiteras i efterskott. Vid utebliven sådan betalning vidarebefordras ovillkorligen kraven till inkassoservice. Inga undantag görs.

12. Säkerhet.
LERVERK Butik och Galleri kommer under inga omständigheter att lämna ut några personuppgifter utan medgivande från personen ifråga. Detsamma gäller även för mejladresser.

13. Reservation.
LERVERK Butik och Galleri reserverar sig mot felaktigheter i innehållet och i prislistan i webbutiken.

14. Cookies.
Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats meddelas om cookies används. När besökare på denna webbplats sparas cookies på dennes dator. Dessa cookies är så kallade sessionscookies och används för att hålla reda på din inloggning (om du är inloggad) och din kundkorg när du handlar. Sessionscookies lagras inte under en längre tid på din dator, utan försvinner när du stänger din webbläsare.
Om du inte accepterar användning av cookies kan du ställa in din webbläsare så att den automatiskt nekar cookies eller så att den informerar dig om en webbsida använder cookies. Om du stänger av cookies kommer du inte att kunna handla, eftersom kundkorgen och inloggningen kräver cookies för att fungera. Du kan däremot titta runt i butiken utan att ha cookies aktiverat.

Google Analytics.
Denna webbplats använder Google Analytics, en webbanalystjänst som tillhandahålls av Google, Inc. (“Google”). Google Analytics använder cookies (textfiler som placeras på din dator) för att hjälpa administratören av webbplatsen att analysera hur besökare använder webbplatsen. Informationen som genereras av en sådan cookie genom din användning av webbplatsen (inklusive din IP-adress) kommer att vidarebefordras till och lagras av Google på servrar i USA. Google kommer att använda denna information i syfte att utvärdera er användning av webbsidan, sammanställa rapporter av aktiviteter på webbplatsen och tillhandahålla andra tjänster i samband med aktiviteter på webbplatsen och användning av Internet. Google kan också överföra denna information till tredje parter om det krävs enligt lag, eller där en tredje part behandlar informationen för Googles räkning. Google kommer inte att koppla samman din IP-adress med annan data som Google innehar. Genom att använda denna webbplats, samtycker du till behandling av uppgifter om dig av Google på det sätt och för de syften som beskrivs ovan.

Knappar och länkar för delning i sociala media.
Denna webbplats använder knappar för delning i sociala media. Genom att klicka på dessa knappar kan du dela innehåll via sociala nätverk som exempelvis Facebook eller Twitter. När du använder någon av dessa knappar, kan den sociala nätverkssajten placera en cookie på din dator. Detta kan vara en tredjepartscookie som fastställts av den sociala nätverkssajten. Om du har några frågor om användningen av dessa cookies från tredje part, bör du kontrollera den aktuella sociala nätverkssitens policy för detta.

LERVERK Butik och Galleri och GDPR

Regler om personuppgifter.
EU-regler om skydd vid behandling av personuppgifter träder i kraft den 25 maj 2018 gällande dataskyddsförordningen (2016/679) General Data Protection Regulation, (GDPR). GDPR gäller inom EUs alla medlemsländer för att stärka medborgarnas grundläggande rättigheters kontroll över hur deras personuppgifter används.
Det innebär att kunder med enskild firma och privatpersoner som inte handlat av oss under det senaste året måste svara på detta utskick eller meddela oss på annat sätt att ni fortfarande vill kvarstå i vårt register för att enkelt köpa varor av oss. Ni kan registrera er igen om ni råkar glömma detta.
Om telefonnummer eller mejladresser i annan bolagsform registrerade hos oss är privata kan ni meddela om ni vill radera dessa. Övriga privatkunder kommer att rensas ut ur våra register.

Personuppgifter.
All personlig information som LERVERK Butik och Galleri samlar in hanteras med hänsyn till Er personliga integritet och behandlar de personuppgifter som lämnas i samband med registrering av Er som kund.

Ändamål för sparande av personuppgifter.
Det huvudsakliga ändamålet av personuppgifter är att registrera de personuppgifter som krävs för att kunna genomföra transaktioner, myndighetsrapportering och för arkivering enligt bokföringslagen.

Reklam och marknadsföring.
Personuppgifter kan även behandlas i underlag för marknadsföring och även reklam som är anpassade till Er som kund. Ni har rätt att när som helst avsluta anpassad marknadsföring av nyhetsbrev och liknande.

Samtycke av personuppgifter.
I samband med Er registrering som kund hos LERVERK Butik och Galleri, eller loggat in på vår domän, lerverk.se, lämnar ni samtycke till att personuppgifter får behandlas för ändamål som angivits ovan. Ni har rätt att när som helst återkalla Ert samtycke och avsluta kontot hos oss.

Sparade uppgifter.
LERVERK Butik och Galleri sparar endast personuppgifter under den tid som det är nödvändigt. Personuppgifter kommer att sparas så länge det finns transaktioner och i vissa fall enligt gällande bokföringslag.