ser du verk av våra medlemmar i de olika fönstren!
Jag tillverkar bruksföremål i saltglaserat stengods som jag bränner i min vedeldade ugn som jag också själv ritat och byggt. Jag drejar mycket men modellerar också, tex skålar och urnor som jag dekorerar med inläggningar av porslin i järnhaltig stengodslera. Motiven i dekorationerna kommer nästan alltid från växtriket, vilket förmodligen hänger ihop med min utbildning och andra yrke som agronom med botanikinriktning. Den allra gladaste hantverkare är jag när någon berättar för mig att en kopp hen köpt av mig för länge sedan är den absoluta favorit som hen dricker ur varje dag.
År 2006 byggde jag saltugnen och 2007 övergick jag från hobby till företag. De första 10 åren var jag agronom på halvtid, men sedan 2017 försörjer jag mig helt som keramiker. Jag är medlem i Arvika Konsthantverk, Not Quite i Fengersfors och KHVC.
Vernissage
Lördag 11 mars kl 12-16
Utställningsperiod
11 mars – 8 april 2023
Mer info
Instagram: @backa_saltglaserat
Alla har en historia att berätta. Är du nyfiken?
Åtta masterstudenter gav sig ut på en spännande resa. Genom våra händer gav vi oss in i både snåriga och vackra samtal med materialen och närmade oss frågan: att förvandla eller förvandlas? Efter månader av prövningar, irrvägar och vunna strider, genom keramikugnens hetta, tystnaden i smyckesverkstaden och de många små oavsiktliga nålsticken i textilstudion, har föremål vuxit fram. Det är dags att dela berättelserna om vår resa genom material och processer. En grupputställning har tagit form…Pssst, Pass it on!
Everyone has a story to tell. Are you curious?
Eight masters students embarked on a journey, seeking to engage with the materials; to transform or to be transformed. After months of trials, lost paths and internal battles, through the heat of the kiln, the quiet of the jewelry workshop and the many tiny accidental pinpricks in the textile studio, objects have been produced. It’s now time to share the tales of our journey through materials and processes. A group show has been announced… Pssst, Pass it on!
In this exhibition I have a selection of works I’ve made over the last 7 years in Sweden. I plan to move soon, but first I want to share these glass works with an audience.
In my work I’ve always focused on nature, patterns, and techniques.
I find that nature and pattern making have an almost therapeutic effect. Being in nature one can feel relaxed or even relieve stress. Patterns are similar for me. The repeating of a pattern, be it a daily routine or a physical patterned object brings a calm feeling of something you understand and feel, something you can rely on.
I tend to focus on craftsmanship and techniques in my work. I’ve always been interested in how things work and how they are made. What goes into making handmade objects and crafts inspire me to push myself and share that with others. I find the technical and skill side in glass working can be endless, but that difficulty and vast range of techniques make the material so immersive.
I think that glass as a material has a mind of its own, and as it wants to form its own shape, glass can be a stubborn material. I use skilled techniques while at the same time letting the blobby nature of glass work its magic.
LERVERK BUTIK & GALLERI i Göteborg drivs sedan drygt 40 år av medlemmar som tillsammans med LERVERKs gäster i sommar – liksom alla somrar – visar sina verk i en traditionsenlig, gemensam utställning. Utställningsytorna iGALLERI, iPOPUP och iFÖNSTER fylls mellan den 9:e juli och 27:e augusti av keramik, glas, smycke och metall. Den extra röda, varma tråden tillika utställningens namn är i år Hetta.
Lusten till DESSA KANNOR kom när hittade mitt skissblock från Kreta där jag var på arkeologiskt museum för kanske 20 år sedan. Det är något som fångar mig med kannor. Jag återkommer ständigt till dem. I de mest varierande former. Kannorna som inspirerade mej nu är gjorda någon gång under antiken. Formspråket är fortfarande lockande.
Maj månads fönsterutställare är Ebba von Wachenfeldt. Hennes lekfulla glas uppmärksammas och älskas både i Sverige och internationellt. Ebba har sin verksamhet i Skeppsta hytta mitt i den Sörmländska idyllen och hon är även en mycket upskattad gästmedlem i Lerverk.
Vernissage
Lördag 9 april kl 12-16
Utställningsperiod
9 april – 30 april 2022
Mer info
www.margaretaandersson.com
Kroki är grundläggande för alla konstnärliga inriktningar. Det är rörelse, proportioner, mellanrum osv. Jag försöker visa det gemensamma mellan två så olika uttryckssätt och material som pennan, pappret och leran.
Vernissage
Lördag 12 februari kl 12-16
Utställningsperiod
12 februari – 5 mars 2022
Mer info
Instagram: @ceciliaholmdahl
”Våra år på HDK-Valands kandidatutbildning i keramikkonst närmar sig sitt slut. Välkommen till en utställning om starka känslor och minnen, vidunderlig kroppslig intimitet, kulisser, sten, is och skimrande flärd. Utställningen visar åtta konstnärskap som har leran, vänskapen och framtiden gemensamt.”
Axel Danhard
Erica Gabrielsson
Isa Eriksson
Klara Lord
Malin Uhlén
Maria Widegren
Matilda Cederqvist
Vilma Fredriksson
Varmt välkomna!
Lerverks medlemmar bjuder in till juliga Snöspår i galleriet.
Hos oss hittar du som alltid lokalt tillverkade föremål av skickliga konsthantverkare – finfina julklappar.
Årets tomte på Lerverk är gjord av keramiker Marc Dagorn. Det är en utsökt ljusstake i form av en gris. Julgrisarna finns både med och utan ridande tomte.
Så, tag med dina vänner och kom till Kronhusgården. Här är det skön julstämning i stadens äldsta kvarter. Vernissagedagen öppnar vi på Lerverk kl 11.00 och från kl 12.00 bullar vi upp med varm glögg och tilltugg.
Mycket välkommen!
Det som driver är fascinationen över att något kan vara för evigt eller gå sönder på en sekund. Jag vill att mina saker ska kunna användas men samtidigt förmedla en känsla.
Spiralen finns som en återkommande inspiration för livets innersta väsen – något som spricker upp och utvecklas. Jag utforskar en av mina två sidor, den lite stramare i keramiken, till skillnad från den naivistiska färgsprudlande i måleriet. Det får ändå finnas djurhuvuden på mina skålar, men jag vill inte veta själv vad det är för djur – det får betraktaren tala om för mig. Den gröna färgen står för naturen, lugnet. Den vita för renheten som också är lätt att kombinera med allt.
My jobbar i sin verkstad i Göteborg uppe på Landala Egna hem sedan 1984. Det är framför allt keramik i stengods och porslin.
På Lerverk visar Joel vedbränt bruksgods med de glasyrer och dekorer som kommit att bli hans signum.
Vernissage
Lördag 2 oktober kl 12-16
Utställningsperiod
2 oktober – 23 oktober 2021
Mer info
arvikakonsthantverk.se
Christina Gardtman är keramiker och är verksam i Halmstad sedan 1992. Hon arbetar med olika stengodsleror, bränningstekniker och glasyrer. Här i utställningen på Lerverk visar hon Naked Raku även kallad Peel-off. Före glaseringen läggs en engobe på godset i syfte att hindra glasyren från att fästa. Efter bränningen faller glasyren av och unika mönster framträder på den ”nakna leran”.
Bland kinesiska hutonger, vackra parker, japanska trädgårdar och annorlunda arkitektur finner jag ro. Men en kamp mellan ett virus och människan startar och blir plötsligt så påtaglig. Försöker stänga ute olustkänslan men känner mig instängd, trängd. Skapandet och arbetet i min verkstad blir då en fristad.
Det textila materialet sammanfogas, vävs och hängs i lager. Trådarna har bearbetas med handens hjälp. Långsamt har kroppen följt det taktila, lämnat efter sig hemliga spår. “Allt Däremellan” är ett samarbete mellan Erik Torstensson och Anna Hulth där textilens mellanrum får ta plats. Där narrativ föds.
Anna Hulths arbete är ett långsamt närmande in i det okända. Anna använder den analoga fotografiska processen som en utgångspunkt. Där känslotillstånd som är svåra att uttrycka får ta plats. Textilens materialitet är en viktig beståndsdel för Annas arbete, den ger ett djupare lager av känslotillståndet.
Erik Torstensson placerar sin konstnärliga praktik mellan begreppen upprepning och upplösning. För tillfället återväver han mönster, historiska textiler och bilder i nya versioner, som ett slags covers. I mötet mellan det historiska och samtida skapas ett glapp och ett avstånd som betraktaren själv kan fylla.
Vernissage
Lördag 17 april kl 12-16
Utställningsperiod
17 april – 9 maj 2021
Mer info
annahulth.com
Instagram: annahulth
manofwool.com
Instagram: man_of_wool
Manne Frii snidar fantasifulla former i trä med stor kärlek till sitt material. Han har huvudet fullt av idéer och vill öppna fler människors ögon för träets möjligheter.
“Jag använder träsnideriet som en metod att hitta ett inre lugn i första hand” säger Manne, som ser fram emot kommande projekt i större skala.
I utställningen hos Lerverk visas en samling mindre verk med olika uttryck och funktion.
Vernissage
Lördag 13 februari kl 12-16
Utställningsperiod
13 februari – 6 mars 2021
Mer info
Instagram: @friikonst
Lerverks medlemmar i keramik, glas och smycken bjuder in till ett frostigt vinterland i galleriet.
Hos oss hittar du som alltid lokalt tillverkade föremål av skickliga konsthantverkare – finfina julklappar.
Varmt välkommen!
Postgatan 8A, Kronhusbodarna,
411 13 Göteborg
Öppettider:
Våra lokaler ligger i markplan och vid entrén finns en stenbelagd ramp för rullstol och permobil. Det går lätt att ta sig runt i våra lokaler med rullstol och permobil.
Parkering
Från Postgatan kan man köra in med bil på innergården för på- och avstigning. Närmaste parkering finns på Kronhusgatan intill Kronhuset. Vid behov av assistans – kontakta butiken så hjälper vi till.
Buss och Spårvagn
Närmaste spårvagns- och busshållplatser är Domkyrkan, Stenpiren och Brunnsparken. Det tar ca. nio minuter att promenera från Centralstationen.
Lerverk använder cookies för att du ska kunna använda vår webbplats på bästa sätt. Klicka här för mer information om Lerverks riktlinjer för cookies.